Sectorul 6 va beneficia de primul spital general de stat construit în ultimii 34 de ani, după ce astăzi a fost semnat contractul pentru finanțarea nerambursabilă a asistenței tehnice
Spitalul Sectorului 6 beneficiază de prima finanțare! Primarul Ciprian Ciucu a semnat astăzi, 24 aprilie, la Paris, cu Tomáš Boček, Viceguvernatorul BDCE pentru Țările Beneficiare, un grant de 1.846.000 euro. Fondurile sunt nerambursabile și vor fi folosite pentru asistența tehnică. Acest proiect beneficiază de sprijinul Uniunii Europene, prin Platforma de Consiliere InvestEU.
Finanțarea vine după aproximativ doi ani. Proiectul spitalului din Sectorul 6, primul spital generalist construit de o autoritate publică, în București, în ultimii 34 de ani, a fost analizat și evaluat încă din 2022, de către experții BDCE.
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6: „Spitalul generalist va fi unul complex, cu peste 300 de paturi”
„După o muncă titanică, iată că au venit și primele rezultate. Faptul că am primit acești bani ne demonstrează că proiectul este unul matur și extrem de important, care a îndeplinește toate condițiile. BDCE finanțează doar proiecte bine întocmite. Din partea băncii, primim expertiză în construirea și managementul spitalelor, experți care să ne îndrume pe tot parcursul implementării. Spitalul generalist va fi unul complex, cu peste 300 de paturi, zece secții, opt săli de operații, șapte săli de nașteri și compartiment de primiri urgențe. Va fi construit pe Bd. Timișoara 101 E, între Militari și Drumul Taberei, aproape de Autostrada A1, de unde vor putea fi preluate rapid și victimele accidentelor rutiere”, a declarat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.
În a doua etapă, spitalul va primi din partea BDCE o finanțare în valoare de 72,9 milioane de euro, la care se vor adăuga fonduri europene și bani de la bugetul local și de stat. Costul total este estimat la peste 145 de milioane de euro.
„Structura financiară a acestui proiect este una complexă. Vorbim despre fonduri UE nerambursabile pentru asistență tehnică și o garanție parțială din partea Comisiei Europene, prin intermediul Programului InvestEU, fonduri proprii ale Sectorului 6 și finanțarea oferită de o Instituție Financiară Internațională precum BDCE”, a explicat Mihai Tudorancea, Managing Director TUD Group – compania de consultanță care a sprijinit Primăria Sectorului 6 în tot acest demers, de la dezvoltarea conceptului medical, realizarea studiului de fezabilitate și până la obținerea finanțării.
Spitalul Sectorului 6, în cifre:
- Cost estimat: 145.839.091 euro;
- Suprafață totală: 30.413 mp (din care 15.400 pentru spații spitalicești);
- 307 paturi (257 cu spitalizare continuă și 50 cu spitalizare de zi);
- 8 săli de operații;
- 7 săli de nașteri;
- 75 de cabinete medicale;
- 10 secții: Cardiologie, Chirurgie, Medicină internă, Neonatologie, Neurologie, Ortopedie, Oncologie, Obstetrică Ginecologie, Unitate de Terapie Intensivă adulți si Unitate Terapie Intensivă neonatologie.
- 1 compartiment de primiri urgențe de 1.689 mp.
Informații despre BDCE:
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) este o bancă multilaterală de dezvoltare, a cărei misiune unică este să promoveze coeziunea socială în cele 43 de state-membre din toată Europa. BDCE finanțează investiții în sectoarele sociale precum educație, sănătate și locuințe accesibile, care se axează pe nevoile categoriilor de persoane vulnerabile. Printre beneficiarii împrumuturilor se numără guverne, autorități de la nivel local și regional, bănci publice și private, organizații non-profit și altele. Ca bancă multilaterală cu rating excelent de credit, BDCE se și auto-finanțează pe piețele internaționale de capital. Aprobă proiecte în baza unor criterii stricte de natură socială, de mediu și de guvernanță și oferă asistență tehnică. În plus, BDCE primește fonduri de la donatori, pentru a-și completa activitățile.
Informații despre TUD Group:
TUD Group este unul dintre cele mai mari grupuri de companii românești independente ce oferă o gamă completă și complexă de servicii de consultanță financiară, soluții informatice și consultanță tehnică de specialitate.
În cei 17 ani de existență, TUD Group a colaborat cu autorități publice locale și companii private care au dorit să dezvolte proiecte ambițioase, generând astfel schimbări pozitive. În portofoliul TUD Group se regăsesc parteneriate dezvoltate cu peste 15 instituții bancare (locale și internaționale) și peste 20 de autorități publice locale sau entități private. De-a lungul anilor, grupul a atras finanțări de peste 5,5 miliarde lei de pe piața locală și a contribuit la implementarea de proiecte în valoare de peste 1,3 miliarde de euro, cu finanțare de la instituțiile financiare internaționale precum Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.