InvestEU: BDCE sprijină Municipiul București cu asistență tehnică în valoare de 1,8 milioane de Euro pentru îmbunătățirea infrastructurii sanitare
24 aprilie 2024
Paris – Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) și Primăria Sectorului 6 din București, România, au semnat un acord de grant în valoare de 1,8 milioane de Euro, pentru a finanța planificarea și implementarea unui spital de tip „greenfield”. Această asistență tehnică este oferită prin intermediul Platformei de consiliere InvestEU și vine în completarea împrumutului acordat de BDCE și susținut de Garanția InvestEU, în valoare de 72,9 milioane de Euro pentru construirea acestui spital.
Cu toate că speranța de viață a înregistrat îmbunătățiri, rezultatele României din domeniul sănătății continuă să fie sub media valorilor din UE. Noul spital va oferi servicii cu internare și de ambulatoriu, pentru aproximativ 400.000 de locuitori ai Sectorului 6 și mai mult decât atât, va satisface nevoile medicale în creștere ale populației capitalei. Având în plan recrutarea a 1.200 de angajați, spitalul va contribui și la retenția în țară a profesioniștilor din domeniul medical, prin faptul că va oferi condiții de lucru mai bune.
Prin Platforma de consiliere Invest EU se vor finanța cheltuielile care țin de managementul de proiect, pe durata etapelor de pregătire și de proiectare, pentru a asigura aderarea la cele mai bune practici și implementarea eficientă a acestui proiect de construcții amplu și complex.
„Suntem încântați să venim în sprijinul dezvoltării infrastructurii sanitare din București. Împreună cu Primăria Sectorului 6, suntem implicați, de câțiva ani deja, în pregătirea acestui proiect și suntem nerăbdători să vedem acest spital transformat în realitate”, a declarat Tomáš Boček, Vice-guvernator BDCE pentru Țările Beneficiare.
„Sunt recunoscător pentru sprijinul pe care BDCE l-a acordat pentru construirea noului spital, care să răspundă nevoilor noastre, în Sectorul 6 al Municipiului București. Este prima dată când se va construi un spital printr-un contract de tip Proiectare -Execuție – Echipare și Mentenanță (DBEM) și sperăm că acest lucru va contribui la înființarea cu celeritate a acestui spital atât de necesar cetățenilor noștri”, a declarat Ciprian Ciucu, Primarul Sectorului 6 al Municipiului București.
Legislația românească permite administrarea spitalelor publice de către Ministerul Sănătății sau de către consiliile locale sau județene. Va fi pentru prima dată când o primărie din România construiește direct și administrează un spital public, asigurându-se că serviciile medicale îndeplinesc nevoile comunității.
Totodată, proiectul va fi „pionier” în utilizarea contractului de tip Proiectare -Execuție – Echipare și Mentenanță (DBEM), un model integrat de achiziții, care oferă o abordare amplă și eficientă a dezvoltării de infrastructură, eficientizând ciclul de viață al proiectului și accelerând deseori livrarea proiectului, prin comparație cu metodele tradiționale de achiziții. Proiectul a fost pregătit cu sprijinul TUD Group, consultantul financiar și tehnic care a fost implicat în demers, de la concepere până la perfectarea financiară.
Informații despre Primăria Sectorului 6 al Municipiului București, din România
Sectorul 6, destinatarul final, este o sub-diviziune administrativ-teritorială a Bucureștiului, în temeiul Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 57/2019 privind Codul Administrativ. Sectorul 6 reprezintă 17% din suprafața Bucureștiului (este pe locul al doilea între sectoarele Bucureștiului, din punct de vedere al dimensiunii). Sectorul 6 are aproximativ 400.000 de locuitori, circa 20% din populația Bucureștiului de 2,1 milioane. Femeile reprezintă 54% din populația Sectorului 6, iar persoanele cu vârsta peste 60 de ani reprezintă 25% din populație.
Informații despre Platforma de consiliere InvestEU
Sprijinul oferit prin Platforma de consiliere Invest EU Advisory Hub respectă obiectivele Programului InvestEU, și va fi pus la dispoziție prin mai multe inițiative tematice de consultanță din sectoarele eligibile și prioritățile InvestEU. Platforma de consiliere InvestEU își propune să:
- Sprijine identificarea, pregătirea, dezvoltarea, structurarea, achizițiile și implementarea proiectelor de investiții;
- Consolideze capacitatea promotorilor și a intermediarilor financiari de a implementa operațiunile care țin de finanțare și investiții;
- Contribuie la conștientizare și activitățile pregătitoare pentru zonele de investiții care prezintă decalaj evident al pieței.
Informații despre BDCE:
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) este o bancă multilaterală de dezvoltare, a cărei misiune unică este să promoveze coeziunea socială în cele 43 de state-membre din toată Europa. BDCE finanțează investiții în sectoarele sociale precum educație, sănătate și locuințe accesibile, care se axează pe nevoile categoriilor de persoane vulnerabile. Printre beneficiarii împrumuturilor se numără guverne, autorități de la nivel local și regional, bănci publice și private, organizații non-profit și altele. Ca bancă multilaterală cu rating excelent de credit, BDCE se și auto-finanțează pe piețele internaționale de capital. Aprobă proiecte în baza unor criterii stricte de natură socială, de mediu și de guvernanță și oferă asistență tehnică. În plus, BDCE primește fonduri de la donatori, pentru a-și completa activitățile.