BDCE și Primăria Sectorului 6 al Municipiului București își unesc forțele pentru a construi un spital de ultimă generație
București (31 mai) – Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) și Primăria Sectorului 6 al Municipiului București marchează astăzi un moment important, prin semnarea unui acord de împrumut de 72,9 milioane de Euro, garantate din Fondul InvestEU, care va permite construirea unui spital de tip „greenfield”.
Acordul semnat de Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu și de Vice-guvernatorul BDCE pentru Țările din Grupul de Interes Tomáš Boček reprezintă angajamentul comun pentru îmbunătățirea infrastructurii din domeniul medical din România. Se preconizează că lucrările de construcție pentru noul spital vor dura trei ani, iar bugetul total aferent este de 145,8 milioane de Euro. Împrumutul BDCE va fi susținut și prin grantul acordat prin Platforma de consiliere InvestEU, în cuantum de 1,8 milioane de Euro, în vederea finanțării cheltuielilor aferente managementului de proiect pe durata fazei de pregătire și proiect, pentru a asigura astfel alinierea cu cele mai bune practici.
Acest spital din Sectorul 6 a fost proiectat pentru a răspunde nevoilor populației locale și este primul spital public de asemenea dimensiuni care urmează să fie construit de o primărie din România; mai mult, este primul spital generalist de stat, construit în București de o autoritate publică locală, în ultimii 45 de ani. Proiectul urmează să fie derulat prin contract de tip DBEM (Design-Build-Equip and Maintain/Proiectare, Execuție, Echipare și Mentenanță) pentru a evita întârzieri la livrarea spitalului. Proiectul a fost întocmit cu sprijinul TUD Group, consultantul financiar și tehnic implicat în proces de la concepere până la perfectarea financiară.
„Sunt foarte emoționat, acesta este proiectul vieții mele, proiectul meu de suflet. Avem teren, deja am îngropat rețelele de utilități, cumva șantierul a început. Acum are și finanțare! Un proiect este serios în momentul în care are finanțare, altfel, este doar o idee, o intenție”, a declarat primarul Sectorului 6 – Ciprian Ciucu.
„Suntem mândri să sprijinim acest proiect ambițios, care subliniază angajamentul nostru de a îmbunătăți accesul la servicii medicale de calitate pentru toți locuitorii Municipiului București și, în special, pentru segmentele dezavantajate de populație” a declarat Tomáš Boček, Vice-guvernatorul BDCE pentru Țările din Grupul de Interes.
Noul spital este pregătit să îmbunătățească semnificativ serviciile medicale cu peste 300 de paturi, incluzând opt secții, opt săli de operație, șapte săli de nașteri și un compartiment de primiri urgențe de top.
Serviciile medicale se vor axa pe proceduri minim invazive și pe tratarea pacienților în ambulatoriu, pe cât posibil, pentru a evita internările care nu sunt necesare. Această gamă largă de servicii în ambulatoriu va fi completată de servicii cu spitalizarea în domenii identificate precum chirurgie, neonatologie, ginecologie-obstetrică, cardiologie, medicină internă, neurologie și terapie intensivă.
Contacte Media:
- București: Wassila DRIDI, Wassila.DRIDI@coebank.org, +33 7 87 70 22 36
- Paris: Jelica Vesic, Jelica.VESIC@coebank.org, +33 6 03 12 57 80
Despre Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei
BDCE este o bancă de dezvoltare multilaterală cu un mandat exclusiv social din partea celor 43 de state membre. BDCE finanțează investiții în sectoarele sociale, inclusiv educație, sănătate și locuințe accesibile, cu un accent pe nevoile persoanelor vulnerabile. Împrumutătorii includ guverne, autorități locale și regionale, bănci publice și private, organizații non-profit și alții. Ca bancă multilaterală cu un rating de credit triplu-A, BDCE se finanțează pe piețele internaționale de capital. Aproba proiectele conform unor criterii stricte de ordin social, de mediu și de guvernanță și oferă asistență tehnică. În plus, BDCE primește fonduri de la donatori pentru a-și completa activitățile.
BDCE și România
România s-a alăturat CEB în 1996 și, de atunci, banca a aprobat un total de 44 de proiecte în valoare totală de 2,5 miliarde de euro, beneficiind de instituțiile suverane, sub-soverane și financiare.
Portofoliul CEB în România include în prezent 21 de proiecte, în valoare totală de 1,7 miliarde de euro, în diverse sectoare precum reabilitarea clădirilor culturale, locuințe sociale, infrastructură penitenciară, infrastructură pentru gestionarea apei, prevenirea inundațiilor, sănătate, educație, microfinanțare și infrastructură municipală. Doar în 2023, au fost aprobate patru noi proiecte, în valoare de 163 milioane de euro, inclusiv cel pentru Sectorul 6 București.
România a beneficiat, de asemenea, de șase granturi de la CEB în valoare totală de 3,9 milioane de euro, inclusiv patru aprobate în 2022, pentru a sprijini răspunsul la migrația persoanelor care au ajuns în România fugind de războiul din Ucraina.